filozofiam1.png
Címlap Meséim A bazsarózsák (is) elnyíltak már…
A bazsarózsák (is) elnyíltak már…

Az út szélén „virít”az illatával és virágával jelezvén ezt a virágos kőris. Ez az illat a látvánnyal együtt azt jelzi nekem, hogy-ha elfelejteném, már virágzik (számomra) a virágok virága, a Bánáti bazsarózsa.

Ebben az időben a Róka-hegyen, az óriás vadetető (ahol ifjú koromban, hálózsákban sokszor éjszakáztam) „mögött”az erdő „mélyén”számtalan virágtő található. Április közepétől, végéig, telis teli, pompás virágokkal. Az erdő, ezen a részén, alacsonyabb fák és bokrok, vannak, így életteret biztosítanak ennek a csodálatos virágnak.

Évtizedek óta járom, meglátogatom ebben a hónapban a Mecseknek ezt a részét, hogy megcsodáljam a természetnek ezt az élő csodáját.

Egyedi, talán különleges és kedves számomra, ez a virág, mert olyan emberek hívták fel rá ifjú emberként a figyelmemet, mint Dr Horvát Adolf Olivér és Dr Vass László tanár urak, vagy az Aurél bácsi (Baranyai Aurél). Ezek az emberek számomra sokat jelentettek ifjú koromban, és jelentenek ma is. Talán öregségemre „elfogadják” tőlem, hogy barátaimnak nevezzem őket, mert akkori találkozásaink alkalmával mindig barátként fogadtak és beszélgetőtársuk lehettem.

Azokon a helyeken, a Mecseken, ahol sokszor beszélgettem velük, ott jártamkor ma is megidézem Őket, ha arra járok. Mindig tudok velük néhány szót „váltani”. Sokat tanultam tőlük annak idején, minden találkozásunkkor, mert az akkor frissen gyűjtött, és frissen főzött erdei teával együtt, amit mindig lassan, sokáig, kortyolgattam, hogy ízét és aromáját, na meg a „lelküket”, amit beletettek, sokáig élvezzem, és a szavaikat is magamba „döntöttem” mindig.

Szép emlék, egy örökös emlék, nekem a régi barátokra emlékezni és ezt a csodálatos virágot nézegetni. Azért mert a barátság meg a természet is örök!

Pécs. 2012.május 1.                                              Baronek Jenő

 
Main page Contacts Search Contacts Search